ایدز

تاریخچه ایدز

دهه ۱۹۳۰محققان معتقدند که زمانی در دهه ۳۰ میلادی, در جمهوری دموکراتیک کنگو, برخی از کسانی که از گوشت شمپانزه‌ها تغذیه می‌کردند, در تماس با نوعی از ویروس نقص ایمنی میمونی (SIV) قرار گرفتند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از بی بی سی, این ویروس سپس تبدیل به ویروس نقص ایمنی انسانی به نام “HIV-۱” شد که امروزه شایع‌ترین نوع ویروس ایدز در جهان به شمار می‌رود.

۱۹۵۹
۱۹۵۹ به علت ابتلا به بیماری ایدز جان خود را در کنگو از دست داده است. این نخستین و قدیمی‌ترین مورد مرگ شناخته شده در اثر ابتلا به این بیماری محسوب می‌شود.
دهه ۱۹۶۰نسخه دیگری از ویروس ایدز به نام “HIV-۲” که شیوع آن عمدتاً به غرب آفریقا محدود می‌شود, در دهه ۶۰ میلادی در اثر انتقال ویروس نقص ایمنی میمونی (SIV) از میمون “مانگابی” به انسان, در گینه بیسائو تعدادی را مبتلا کرد.
 


نتایج یک تحلیل ژنتیکی در سال ۲۰۰۳ نشان داد که ممکن است ویروس اچ‌آی‌وی نخستین بار در سال ۱۹۶۸ به ایالات متحده آمریکا رسیده باشد.

دهه ۱۹۷۰گسترش ویروس اچ‌آی‌وی به طور ناشناخته در آمریکا و سایر نقاط دنیا ادامه پیدا کرد و آغاز یک همه‌گیری جهانی را رقم زد.

۱۹۸۱مرکز “پیشگیری و کنترل بیماری” ایالات متحده آمریکا روز پنجم ژوئن در گزارش هفتگی خود, از ۵ مورد عفونت ریوی نادر در شهر لس‌آنجلس خبر داد. هر ۵ نفر مرد, جوان, همجنسگرا و همگی از پیشینه پزشکی سالمی برخوردار بودند. در آنها علایمی از عفونت‌های غیرمعمول دیگر هم مشاهده می‌شد که نشان می‌داد سیستم ایمنی بدن‌شان به درستی کار نمی‌کند. این نخستین گزارش رسمی از شیوع یک بیماری جدید بود که بعدها “ایدز” نام گرفت.

۱۹۸۲پژوهشگران مرکز “پیشگیری و کنترل بیماری” در آتلانتا اصطلاح “سندرم نقص ایمنی اکتسابی” یا همان ایدز (AIDS) را برای این بیماری به کار بردند.

تا پایان سال ۱۹۸۲, مواردی از ابتلا به بیماری ایدز در ۵ قاره جهان شناسایی شد. همچنین مشخص شد که یک بیماری که در آفریقا به عنوان “بیماری لاغری” شناخته می‌شد, در واقع شکلی از بیماری ایدز است.

۱۹۸۳ایدز در اروپا در حال گسترش بود. یک مورد ابتلا در مرد همجنسگرایی ثبت شد که به آمریکا سفر کرده بود و مورد دیگر در کسی که به آفریقای مرکزی در رفت و آمد بود.
تحقیقات در مورد شیوع ایدز در رواندا و زئیر و برخی دیگر از کشورهای آفریقایی آغاز شد.

۱۹۸۴با بهره‌گیری از تکنیک‌های تازه توسعه‌یافته, لوک مونتانیه در انستیتوی پاستور پاریس و رابرت گالو در انستیتوی ملی سرطان در واشنگتن, به طور جداگانه ویروس مولد ایدز را کشف کردند. این ویروس بعداً “ویروس نقص ایمنی انسانی” یا “HIV” نامیده شد.
مواردی از انتقال بیماری ایدز در اثر رابطه جنسی میان دو جنس مخالف نمایان شد.

۱۹۸۵نخستین کنفرانس بین‌المللی ایدز در آتلانتا برگزار شد.
به دنبال کشف ویروس اچ‌آی‌وی در سال قبل, اداره مواد غذایی و دارویی ایالات متحده آمریکا (FDA) مجوز نخستین تست شناسایی این ویروس را صادر کرد.
راک هادسن, هنرپیشه معروف آمریکایی, نخستین چهره معروفی بود که در اثر ابتلا به ایدز درگذشت.
بررسی بانک‌های خونی آمریکا برای اطمینان از آلوده نبودن آنها به ویروس ایدز آغاز شد.

۱۹۸۶نخستین موارد ابتلا به اچ‌آی‌وی در روسیه و هند گزارش شد.

۱۹۸۷نخستین داروی رِترو – ویروسی به نام “زیدووُدین” (AZT) پس از کسب موفقیت در آزمایش‌های اولیه, برای درمان در اختیار مبتلایان به اچ‌آی‌وی قرار گرفت. این دارو می‌تواند تکثیر ویروس اچ‌آی‌وی را درون سلول‌های انسانی متوقف کند و موجب کند شدن توسعه بیماری ایدز در مبتلایان و به تعویق افتادن مرگ آنها شود.
رونالد ریگان نخستین سخنرانی خود را درباره ایدز برگزار کرد.
آمریکا مهاجرت مبتلایان به اچ‌آی‌وی را به این کشور ممنوع کرد.

تا پایان سال ۱۹۸۷, در آمریکا ۱۶ هزار و ۹۰۸ نفر در اثر ابتلا به ایدز جان خود را از دست دادند. تا این زمان, سازمان جهانی بهداشت (WHO) کل موارد ابتلا به بیماری ایدز در جهان را ۷۱ هزار و ۷۵۱ نفر و تعداد کل مبتلایان به این بیماری را در آمریکا ۴۷ هزار و ۲۲ نفر گزارش کرده بود.
سازمان جهانی بهداشت با این تخمین که ممکن است ۵ تا ۱۰ میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس اچ‌آی‌وی مبتلا باشند, “برنامه جهانی ایدز” خود را راه‌اندازی کرد که بعدها جای خود را به “برنامه مشترک سازمان ملل متحد برای مقابله با ایدز” (UNAIDS) داد.

۱۹۸۸سازمان جهانی بهداشت نخستین روز از ماه دسامبر را به عنوان “روز جهانی ایدز” نامگذاری کرد.

۱۹۹۱روبان قرمز به عنوان یک نماد بین‌المللی برای بالابردن توجه و آگاهی در مورد ایدز معرفی شد.

۱۹۹۲ایدز در آمریکا به بزرگ‌ترین عامل مرگ مردان ۲۴ تا ۴۴ ساله تبدیل شد.
نخستین درمان دارویی ترکیبی برای اچ‌آی‌وی معرفی شد. اداره مواد غذایی و دارویی آمریکا استفاده از “ddC” را همراه با داروی AZT تأیید کرد. داروی جدید نیز از تکثیر اچ‌آی‌وی جلوگیری می‌کرد و مصرف توأم آن با AZT, علاوه بر تأثیر بیشتر, روند مقاومت دارویی را نیز در میان مبتلایان کاهش می‌داد.

۱۹۹۳مرکز “پیشگیری و کنترل بیماری” آمریکا تبلیغات تلویزیونی کاندوم را راه‌اندازی کرد.

۱۹۹۴استفاده از داروی AZT برای کاهش انتقال اچ‌آی‌وی از مادران باردار به جنین, در آمریکا توصیه شد. یک تحقیق نشان داد که این دارو می‌تواند میزان انتقال ویروس از مادر به جنین را به ۸ درصد کاهش دهد.
پس از گذشت بیش از ۱۲ سال از کشف ایدز, دولت آمریکا نخستین کمپین رسانه‌ای ملی را برای تشویق استفاده از کاندوم راه‌اندازی کرد.

۱۹۹۵داروی جدیدی به نام “ساکوئیناویر” برای درمان مبتلایان به ویروس اچ‌آی‌وی در دسترس قرار گرفت. این دارو شکل‌گیری ویروس‌های کامل جدید را در بدن متوقف می‌کرد و باعث می‌شد که روند آلوده‌شدن سلول‌های جدید در بدن از کار بیافتد. معرفی این داروی تازه که قوی‌تر از داروهای پیشین عمل می‌کرد, سرآغاز راه‌اندازی درمانِ ترکیبی تازه‌ای بود که “درمان ضد رِترو – ویروسی بسیار موثر” (HAART) نام گرفت.
تا این زمان, یک میلیون مورد ابتلا به ایدز به سازمان جهانی بهداشت گزارش شده بود و از آغاز همه‌گیری این بیماری در جهان, ۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در دنیا به ویروس اچ‌آی‌وی مبتلا شده بودند.

۱۹۹۶برنامه مشترک سازمان ملل متحد برای مقابله با ایدز (UNAIDS) پایه‌گذاری شد.
برای سرعت بخشیدن به ساخت واکسنی برای اچ‌آی‌وی, یک سازمان غیرانتفاعی به نام “IAVA” در نیویورک شروع به کار کرد.
گزارش‌ها نشان داد که ۹۰ درصد کل مبتلایان به اچ‌آی‌وی در این زمان, در کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند.

۱۹۹۷در نتیجه به‌کارگیری درمان “HAART”, میزان مرگ و میر سالانه ناشی از ایدز در آمریکا برای نخستین بار کاهش قابل توجهی پیدا کرد.
سازمان ملل متحد اعلام کرد ۴۰ میلیون کودک در جهان ممکن است تا سال ۲۰۱۰ میلادی, یکی از والدین خود یا هر دوی آنها را به علت ابتلا به ایدز از دست بدهند.

۱۹۹۸نخستین آزمایش تمام و کمال برای یک واکسن ضد اچ‌آی‌وی در آمریکا آغاز شد.
دو گروه از محققان شروع به توسعه واکسن‌هایی کردند که انواع اچ‌آی‌وی شایع در منطقه جنوب صحرا در آفریقا را هدف قرار می‌داد.
یک نوع اچ‌آی‌وی مقاوم به تمام داروهای موجود در بازار (که مانع از تکثیر ویروس در بدن می‌شدند) در سانفرانسیسکو شناسایی شد. همچنین برخی عوارض جانبی مصرف داروهای ضد اچ‌آی‌وی, مانند ناراحتی‌های قلبی گزارش شد.

۱۹۹۹ادوارد هوپر با انتشار کتابی با عنوان “رودخانه”, مدعی شد که برخی پزشکان با آزمایش یک واکسن ضدویروسی در آفریقا در دهه ۵۰ میلادی, به طور ناخواسته موجب آغاز روند همه‌گیری ایدز در جهان شده‌اند. این ادعا در سال ۲۰۰۱ توسط گروه بزرگی از محققان رد شد.
تا این زمان, ۳۳ میلیون مورد مبتلا به اچ‌آی‌وی و ۱۴ میلیون مرگ ناشی از ابتلا به ایدز در جهان ثبت شده بود.
ایدز به عنوان چهارمین قاتل بزرگ در جهان معرفی شد.

۲۰۰۰سیزدهمین کنفرانس بین‌المللی ایدز در دوربان آفریقای جنوبی برگزار شد. این نخستین بار بود که این کنفرانس در یک کشور در حال توسعه برگزار می‌شد.

۲۰۰۱یک شرکت هندی فروش داروهای گران ایدز را با قیمتی ارزان در آفریقا آغاز کرد. این حرکت موجب شد که برخی شرکت‌های دارویی دیگر نیز قیمت‌های‌شان را کاهش دهند.
کوفی عنان, دبیرکل سازمان ملل متحد, تأسیس “صندوق جهانی برای مقابله با اچ‌آی‌وی/ایدز, سل و مالاریا را پیشنهاد کرد.
ایدز به عنوان یکی از بزرگ‌ترین عوامل مرگ و میر افراد ۱۵ تا ۵۹ ساله در جهان معرفی شد.

۲۰۰۳در این سال, ۵ میلیون ابتلای جدید به ایدز گزارش شد که بزرگ‌ترین میزان ابتلای سالانه از زمان شروع همه‌گیری این بیماری به شمار می‌رفت. در این سال, ۳ میلیون نفر در اثر ابتلا به ایدز جان خود را از دست دادند.
سازمان جهانی بهداشت از طرح خود برای ارائه خدمات درمانی به ۳ میلیون نفر مبتلا به ایدز در کشورهای در حال توسعه, تا سال ۲۰۰۵ خبر داد (اگرچه این هدف محقق نشد).

۲۰۰۴سازمان غیرانتفاعی “IAVA” که در زمینه تولید واکسن ایدز فعالیت می‌کرد, هشدار داد که جهان هنوز سال‌ها تا تولید یک واکسن موثر فاصله دارد. تا این زمان, کم‌‌تر از ۳ درصد کل بودجه اختصاص داده شده به ایدز, برای توسعه واکسن این بیماری صرف می‌شد.
آزمایش کرِم‌های واژینال که ممکن بود بتواند به عنوان سلاح نیرومندی علیه انتقال اچ‌آی‌وی عمل کند, آغاز شد. آزمایش‌هایی که روی جانوران صورت گرفت, نشان از موفقیت‌آمیز بودن این کرم‌ها در ۷۵ درصد موارد داشت.
در پی تحقیقاتی که روی جانوران انجام شد, دارویی تولید شد که می‌توانست از تماس محتوای ژنتیکی ویروس اچ‌آی‌وی با کروموزوم‌های انسانی جلوگیری کند. این دارو نویدبخش راه تازه‌ای برای مقابله با ویروس اچ‌آی‌وی بود؛ به ویژه در دوره‌ای که انواع “مقاوم به دارو” این ویروس رو به افزایش بود.

۲۰۰۵در این سال, حدود ۴۰ میلیون مبتلا به ایدز در جهان وجود داشت.
نوع بسیار مقاومی از اچ‌آی‌وی نسبت به داروهای موجود, در نیویورک شناسایی شد.

۲۰۰۷واکسن اچ‌آی‌وی شرکت “مِرک” نتوانست از آزمایش‌های بالینی با موفقیت گذر کند. با وجود این, کار بر روی انواع دیگری از واکسن‌ها برای مقابله با ایدز ادامه یافت.
سازمان جهانی بهداشت و برنامه مشترک سازمان ملل متحد برای مقابله با ایدز (UNAIDS), یک مشاوره‌ بین‌المللی را در سوییس با برگزار کردند تا تعیین کنند که آیا ختنه مردان را باید برای جلوگیری از انتقال اچ‌آی‌وی توصیه کرد یا نه. کارشناسانی که در این مشاوره حضور داشتند, بر اساس شواهد موجود در آن زمان (که قرار شد تکمیل شود) توصیه کردند که ختنه مردان می‌تواند در کاهش خطر ابتلای مردان به اچ‌آی‌وی در اثر تماس جنسی با جنس مخالف موثر باشد.

۲۰۰۸مرکز “پیشگیری و کنترل بیماری” آمریکا اعلام کرد که بررسی‌های دقیق‌تر و جدید نشان می‌دهد که وضع شیوع اچ‌آی‌وی در این کشور وخیم‌تر از چیزی است که تصور می‌شد.
موارد جدید ابتلا به اچ‌آی‌وی در میان مردانی که با همجنس خود رابطه جنسی داشتند, رو به افزایش نهاد.
لوک مونتانیه (Luc Montagnier) و فرانسواز بار-سینوسی (Francoise Barre-Sinoussi) برای کشف ویروس اچ‌آی‌وی کلیک برنده جایزه نوبل پزشکی شدند.
از ۳۳ میلیون مبتلا به اچ‌آی‌وی در این سال, ۳ میلیون نفر تحت درمان قرار داشتند.
برای نخستین بار, مرگ و میر ناشی از ایدز در جهان رو به کاهش نهاد.

۲۰۰۹محاسبات برنامه مشترک سازمان ملل متحد برای مقابله با ایدز (UNAIDS) نشان داد که گسترش جهانی ایدز در سال ۱۹۹۶, با ۳ و نیم میلیون مورد ابتلای جدید, بیشترین رکورد را داشته است.
نظرسنجی‌ها نشان داد که آمریکایی‌ها دیگر ایدز را یک مشکل بزرگ تلقی نمی‌کنند.

۲۰۱۰باراک اوباما ممنوعیت مهاجرت مبتلایان به اچ‌آی‌وی به این کشور را که در زمان رونالد ریگان وضع شده بود, لغو کرد.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که ۳۴ میلیون مبتلا به اچ‌آی‌وی/ایدز در جهان زندگی می‌کنند که حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از آنها به تازگی در این سال مبتلا شده‌اند.
اعلام شد که به طور تقریبی, روزانه حدود ۷ هزار و ۴۰۰ نفر به اچ‌آی‌وی مبتلا می‌شوند و حدود ۵ هزار و ۵۰۰ نفر جان خود را در اثر بیماری‌های مرتبط با ایدز از دست می‌دهند.

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که ایدز بزرگ‌ترین “قاتل عفونی” در جهان است و تاکنون حدود ۳۰ میلیون نفر جان خود را در اثر ابتلا به ایدز از دست داده‌اند. این سازمان تخمین زد که این بیماری به طور متوسط هر سال جان یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر را می‌گیرد.
آمار کودکان مبتلا به اچ‌آی‌وی/ایدز در جهان, در این سال, ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر اعلام شد. سازمان جهانی بهداشت تأکید کرد که انتقال اچ‌آی‌وی از مادر به جنین تقریباً به طور کامل قابل پیشگیری است.

۲۰۱۱نام “تیموتی ری براون” موسم به “بیمار برلین”, به عنوان نخستین فرد مبتلا به ایدز که احتمالاً درمان قطعی شده است, کلیک معرفی شد. او را “هری پاتر” این بیماری لقب دادند و اعلام شد که ۴ سال پس از درمان و در حالی که ۲۰ سال از زمان تشخیص اولیه ابتلای او می‌گذشت, تیموتی همچنان از ویروس اچ‌آی‌وی پاک است.
حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار مورد ابتلای جدید به اچ‌آی‌وی در این سال گزارش شد.

برنامه مشترک سازمان ملل متحد برای مقابله با ایدز (UNAIDS) اعلام کرد که موارد جدید ابتلا به ویروس ایدز از سال ۲۰۰۱ تاکنون, در ۲۵ کشور جهان حدود ۵۰ درصد یا بیشتر کاهش یافته است. با وجود این در این سال, حدود ۳۴ میلیون مبتلا به اچ‌آی‌وی در سراسر جهان وجود داشته است.
در این سال, موارد جدید ابتلا در میان کودکان, ۴۲ درصد کم‌تر از میزان مشابه در سال ۲۰۰۳ و ۲۴ درصد کم‌تر از سال ۲۰۰۹ بود.
اعلام شد که در این سال, حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در جهان در اثر عوامل مرتبط با ایدز, جان خود را از دست دادند. این میزان ۲۴ درصد کم‌تر از میزان مشابه مرگ و میر در سال ۲۰۰۵ بود. همچنین اعلام شد که موارد جدید ابتلا در منطقه خاور میانه و شمال آفریقا نسبت به سال ۲۰۰۱, بیش از ۳۵ درصد افزایش یافته است.
۲۰۱۲اعلام شد که ردی از ژن‌های ویروس اچ‌آی‌وی در بدن “تیموتی ری براون” (که پیشتر از او به عنوان نخستین بیمار درمان شده, نام برده بودند) کلیک پیدا شده است. این ژن‌ها متفاوت از نوع اچ‌آی‌وی بود که پیش از درمان در بدن او یافت شده بود. البته محققان اضافه کردند که یافتن این ژن‌های ویروسی الزاماً به مفهوم درمان نشدن او و تداوم ابتلایش به ایدز نیست.
برنامه مشترک سازمان ملل متحد برای مقابله با ایدز (UNAIDS) شعار روز جهانی ایدز را در این سال, “حرکت به سوی صفر” در خصوص “ابتلای جدید, تبعیض, همچنین مرگ ناشی از ایدز” اعلام کرد.

چشم‌اندازمحققان پادتن‌هایی را کشف کرده‌اند که ویروس اچ‌آی‌وی را هدف قرار می‌دهند. آنها امیدوارند که این اکتشافات سرانجام به تولید واکسن موثری بیانجامد که بتواند سپر مقاومی برای محافظت انسان‌ها در برابر ایدز ایجاد کند. در میان این پادتن‌ه, “PGT۱۲۸” بیشترین امیدواری را در میان دانشمندان ایجاد کرده است

راههای عمده سرایت ایدز

تماس های جنسی (جنس مخالف – هم جنس بازان ) با افراد آلوده

تزریق خون و فراوردهای آلوده آن, استفاده از سرنگ های مشترك , بخصوص در بین معتادان تزریقی و بكار بردن ابزار و وسایل آلوده

انتقال از مادر آلوده به جنین

بالغین در سنین 20تا 45 سال

شیر خواران و نوزادان

مرگ و میر ناشی از ایدز در جوانان در كلیه كشورهای جهان به صورت یك مشكل خطرناك در آمده است. حدود 75تا 90 درصد آلودگی به ویروس ایدز در گروه سنی 20 تا 45 سال اتفاق می افتد كه سن تلاش و سازندگی و فعالیت اقتصادی است, افزایش میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی به ویروس ایدز و ابتلا به بیماری در جوانان و شیر خواران , طول عمر بسیاری از كشورهای جهانرا كاهش خواهد داد.

 

از آنجا كه ایدز یك مشكل بهداشتی نیست , بلكه یك مشكل اجتماعی و فرهنگی است كه مسائل اقتصادی را نیز بدنبال دارد, لازم است همه سازمان های دولتی, غیر دولتی و مردم در امر كنترل و پیشگیری از بیماری با هم همكاری و مشاركت نمایند. از آنجایی كه در حال حاضر واكسنی م<ؤثر و درمانی اساسی برای بیماری وجود ندارد , تنها راه مبارزه با ایدز , پیشگیری از آلودگی است.

از آنجا كه ایدز یك مشكل بهداشتی نیست , بلكه یك مشكل اجتماعی و فرهنگی است كه مسائل اقتصادی را نیز بدنبال دارد, لازم است همه سازمان های دولتی, غیر دولتی و مردم در امر كنترل و پیشگیری از بیماری با هم همكاری و مشاركت نمایند. از آنجایی كه در حال حاضر واكسنی مؤثر و درمانی اساسی برای بیماری وجود ندارد , تنها راه مبارزه با ایدز , پیشگیری از آلودگی است .

هر چند بیماری ایدز در حال حاضر جزء مسایل حاد بهداشتی كشور ما نیست , ولی افزایش موارد آلودگی و بیماری از سال 1366 به بعد كه اولین مورد آن در كشور شناخته شد , ازیك سو, و قرار گرفتن ایران در منطقه آسیا كه هر سال به طور فزاینده ای مورد آن زیادتر می شود ازسوی دیگر , ایجاب می نماید با به كارگیری راه های مؤثر پیشگیری , از انفجار این آتشفشان خاموش جلوگیری شود . خوشبختانه وجود اعتقادهای مذهبی و پای بندی خانواده های ایرانی به اصول و اخلاق اسلامی, خود یكی از راه های مؤثر كنترل و پیشگیری از آلودگی و بیماری است .

 

چون در بعضی از كشورهای جهان به واسطه نبود امكانات , تشخیص آزمایشگاهی ایدز مقدور نیست , وجود بعضی از علائم زیر در بزرگسالان و كودكان ممكن است نشانه ای از ایدز باشد.

 

متأسفانه بیماری ایدز درمان قطعی ندارد. برای عفونت های فرصت طلب و سرطان ها می توان درمان های لازم را به كار برد و با داروهای مخصوص دستگاه دفاعی بدن را تقویت نمود, اما تاكنون واكسن مؤثری برای جلوگیری از بیماری پیدا نشده است.

ایدز در افراد بالغ

ایدز در شخص بالغ با وجود دست كم دو علامت اصلی , همراه با حداقل یكی از نشانه های فرعی زیر مشخص می شود , مشروط بر این كه برای نارسایی ایمنی و نقص دستگاه دفاعی بدن علت مشخص از قبیل سرطان , سوء تغذیه شدید و یا سایر علل شناخته شده وجود نداشته باشد.

علائم اصلی

كاهش وزن بیشتر از 10 درصد

اسهال مزمن بیشتر از یك ماه

تب های متناوب یا ثابت بیش از یك ماه

علائم فرعی

سرفه پایدار به مدت بیش از یك ماه

عفونت پوستی منتشر همراه با خارش

تبخال های عود كننده

برفك دهانی

عفونت تبخالی مزمن پیشرونده و منتشر, بزرگ شدن عمومی غدد لنفی

در واقع بیماری ایدز , مجموعه ای از علائم است كه در اثر نقص دستگاه دفاعی بدن انسان و علائم مربوط به عفونت های فرصت طلب , خود را نشان می دهد.

عوامل بیماری

عامل بیماری زا ویروسی است كه قدرت آلوده كنندگی و سرایت پذیری بالایی دارد و به نام ویروس نقص ایمنی انسان یاH.I.V نامیده می شود, زیرا موجبات ضعف دستگاه دفاعی بدن انسان را فراهم می آورد .

ویروس ایدز در بدن انسان مراحل مختلفی را طی می كند كه یكی از آنها دوره فعالیت پنهانی است , در این مرحله ویروس در حال رشد و تكثیر است و پس از آنكه شرایط از هر نظر آماده شد, حملات خود را شروع می كند و سبب نابودی سلول های دفاعی و مرگ انسان می شود. آلودگی به ویروس در تمام دوران زندگی انسان ادامه پیدا می كند ..

 

باید توجه داشت كه تنها سد مطمئن در مقابل گسترش آلودگی, رعایت سخت و قانونمند روابط جنسی و پای بندی به اصول مقدس زناشویی و ارزش های اخلاقی در جامعه است.

تنها خون, ترشحات جنسی مردانه و زنانه و شیر مادر آلوده در انتقال بیماری دخالت دارد كه از این راه ها آلودگی انتقال پیدا می كند .

چون ویروس ایدز نمی تواند به مدت طولانی در محیط خارج از بدن به حیات خود ادامه دهد , تماس های عادی در محیط كار , اجتماع و مدرسه باعث انتقال بیماری نمی شود؛ ویروس ایدز به شدت به حرارت حساس است.

راه های سرایت

شناخت راه های انتقال بیماری در پیشگیری از آلودگی بسیار مؤثر است .

ویروس مولد ایدز از چند راه عمده زیر, از فرد آلوده به شخص سالم منتقل می شود:

سرایت از راه تماس جنسی

شایع ترین راه سرایت آلودگی, تماس جنسی است . ویروس ممكن است از فرد آلوده به شریك جنسی اش منتقل بشود(مرد به مرد, مرد به زن و زن به مرد). سرایت از زن به زن هم امكان دارد؛ آلودگی از راه تماس جنسی 80 درصد كل موارد را شامل می شود كه بیشتر از 70 درصد آن از راه تماس با جنس مخالف و 10 درصد آن از طریق همجنس بازی است.

وجود بیماری های مقاربتی دیگر مانند سوزاك, سیفلیس و همچنین زخم های دستگاه تناسلی , خطر آلودگی را چند برابر خواهد كرد. بنابر این توجه به این مهم و درمان فوری آنها باید مد نظر قرار گیرد . زنان, بیشتر در معرض خطر آلودگی به وسیله شریك جنسی خود قرار دارند , زیرا احتمال انتقال از مرد به زن بیشتر از زن به مرد می باشد.

 

قال علیٌ علیه السلام: مـَن تـَسَرَّعَ اِلـَی الشَّـهَـواتِ تـَسَرَّعَ اِلـَیهِ الآفاتُ.علی علیه اسلام فرموده است: آن كس كه در شهوات, تـُند رَوی كـُنـد, آفات و بلایا با سرعت به سوی او می شتابد.

سرایت از راه خون و فراورده های خونی

استفاده از خون و فراورده های خونی آلوده به ویروس ایدز, یكی دیگر از راه های انتقال است . با وجود اینكه قدرت آلوده كنندگی خون و فراورده های آن زیاد است, خطر سرایت از این راه 3 تا 5 درصد می باشد , زیرا نمونه های خون اهدایی به سازمان به دقت مورد آزمایش قرارمی گیرد و خون های آلوده پس از شناسایی مورد استفاده قرار نمی گیرد . به همین دلیل در اكثر كشورهایی كه امكانات آزمایشگاهی برای این كار وجود دارد, انتقال بیماری از طریق خون تقریباً غیر ممكن شده است.

استفاده از سرنگ و سوزن آلوده

استفاده از سرنگ و سوزن آلوده به طور اشتراكی در معتادین تزریقی, یكی دیگر از راه های سرایت آلودگی است. چون استفاده از مواد مخدر عملی غیر قانونی است و اكثر افراد معتاد دارای وضع مالی بسیار بدی هستند , در نتیجه از سرنگ های استفاده شده دیگران استفاده می كنند و از این طریق اگر شخصی آلوده به ویروس ایدز باشد , به راحتی آلودگی را منتقل می كند .

سرایت از مادر به كودك

ویروس ایدز از مادر آلوده به كودك ممكن است در دوران حاملگی , هنگام وضع حمل و یا كمی بعد از زایمان انتقال یابد.

میزان سرایت آلودگی از مادر به كودك 5 تا 7درصد است. آلودگی در بچه هایی كه به روش سزارین به دنیا آمده اند نیز دیده شده است . شیر دادن یكی از راه های سرایت آلودگی است. ولی چون احتمال آن كم و مزایای تغذیه با شیر مادر بسیار زیاد است , اكثراً توصیه می شود كه مادر به فرزند خود شیر بدهد.

حدود35 - 25 درصد (یك سوم) نوزادانی كه از مادر آلوده به ویروس ایدز متولد می شوند , قبل از تولد , هنگام تولد و یا در دوران تغذیه از شیر مادر آلوده می گردند. در كودكان, آلودگی به ویروس ایدز به سرعت به طرف ایجاد بیماری ایدز پیشرفت می كند و شانس زنده ماندن كودك هم كم است .

راه های دیگر سرایت

پیوند اعضاء از بافت های افراد آلوده, خال كوبی و سوراخ كردن گوش توسط سوزن و وسایل آلوده , استفادهازمسواك و تیغ ریش تراشی شخص بیمار و ختنه با وسایل آلوده نیز را راه های دیگر سرایت بیماری است. (روی هم رفته استفاده از وسایل بهداشتی شخصی دیگران حتی افراد سالم نیز عاقلانه و بهداشتی نیست چه رسد به استفاده از وسایل شخص بیمار مبتلا به ایدز). از راه های تنفسی , گوارشی و یا از طریق تماس های معمولی خانوادگی و یا محیط كار , دانشگاه , مدرسه و اردوگاه های جمعی كاری و یا تفریحی , انتقال گزارش نشده است.

در حالی كه كشورهای پیشرفته جهان در طی چند دهه اخیر مشكل بیماری های واگیردار را تا حد زیادی حل كرده و تمامی توان و امكانات خود را برای مبارزه با بیماری های غیر واگیر منجمله بیمارهای قلبی – عروقی و سرطان ها متمركز كرده بودند , ناگهان در سال 1981 میلادی (1360 شمسی ) نوعی بیماری عفونی در دنیا پیدا شد كه به سرعت درهمه نقاط جهان گسترش پیدا كرد و امید به ریشه كنی بیماری های واگیردار را حتی در كشورهای پیشرفته تبدیل به یأس نمود. این بیماری كه به صورت یك مشكل عمده بهداشتی خود را نشان دادAIDS نام دارد . در این بیماری دستگاه دفاعی بدن شدیداً دچار اختلال می شود.

 

حدود 75تا 90 درصد آلودگی به ویروس ایدز در گروه سنی 20 تا 45 سال اتفاق می افتد كه سن تلاش و سازندگی و فعالیت اقتصادی است, افزایش میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی به ویروس ایدز و ابتلا به بیماری در جوانان و شیر خواران , طول عمر بسیاری از كشورهای جهانرا كاهش خواهد داد.

ایدز)(Acquired Immune Deficiency Syndromeنوعی بیماری كشنده است كه در همه كشورهای جهان, در گروه های سنی متفاوتو نژادهای مختلف, نه فقط در هم جنس بازان بلكه در هر دو جنس, مشاهده شده است. و در واقع ایدز یك مشكل جهانیاستو به كشور و گروه خاصی اختصاص ندارد.

عامل بیماری نوعی ویروس است كه مبداء اولیه آن كاملاً مشخص نیست .

راه های غیر قابل سرایت ایدز

ویروس بیماری ایدز , از راه های زیر قابل سرایت نیست:

تماس معمولی افراد در منزل یا اجتماع با بیمار

دست دادن

استفاده از وسایل غذا خوری مشترك : بشقاب, لیوان, قاشق و چنگال و…

استفاده از استخرهای عمومی یا توالت عمومی

بغل گرفتن و یا بوسیدن صورت

عطسه و سرفه

دستگیره در, گوشی تلفن و میله اتوبوس

استفاده از البسه دست دوم

آب و غذا

تماس با اشك و عرق بیمار

استفاده از وسیله نقلیه مشترك

نیش حشرات

 

افراد در معرض خطر ابتدلا به ایدز

كسانی كه پیوند های كلیه یا ... داشته اندیااز دیالیزهای مكرر استفاده می كنند و رعایت احتیاط های همه جانبه را نمی كنند .

كسانی كه نیاز به خون و فراورده های خونی بیشتری نیاز دارند (به علت بیماری های نظیر هموفیلی, تالاسمی و…)

معتادین تزریقی كه از سرنگ و سوزن به طور مشترك استفاده می كنند(كه این مسئله در زندانی ها بیشتر مشاهده می شود).

همسران افراد مبتلا.

شركای جنسی افراد مبتلا.

افرادی كه شركای جنسی متعدد دارند .

زنان روسپی.

هم جنس بازان و یا زن و مردی كه تماس های جنسی خارج از روابط زناشویی دارند .

مبتلایان به هپاتیت(ورم كبد) یا مبتلایان به سل.

خالكوبی های دسته جمعی .

مبتلایان به بیماری های آمیزشی و به خصوص افراد دارای زخم های تناسلی .

ملوانان و رانندگان عبوری ا زمرزها.

فرزندان مادران آلوده .

جوانان

 

علائم ابتلا به ایدز

آلودگی به ویروس ایدز دلیل ابتلا به بیماری ایدز نیست, ولی سرانجام تقریباً به طور اجتناب ناپذیری به بیماری ایدز منتهی می شود. مقصود از آلودگی به ویروس ایدز این است كه ویروس وارد بدن انسان شده ولی هنوز تغییراتی كه علائم بیماری را به بار می آورد , ایجاد نكرده است.

 

قالَ علیٌ علیهِ السَّلامُ : مَن اَطاع َ نَفسَهُ فی شـَهَواتـِها فـَقـَد اَعانـَها عَلی هَلـَكـَـتـِها.علی علیه السلام فرموده است: آن كس كه نفس خود را در شهوات ناروایش اطاعت نماید, عملاً به تباهی و هلاكت خویش كمك كرده است.

یكی از اولین راه های شناخت یك بیماری , شناخت علائم و مراحل مختلف سیر بیماری است. با این شناسایی می توان از گسترش و توسعه بیماری در مراحل اولیه جلوگیری نمود .علائم آلودگی بیماری ایدز بسیار پیچیده است و دارای مراحل چندی است كه الزاماً همه آنها در افراد آلوده مشاهده نمی شود. این مراحل عبارت اند از:

مرحله اول

عفونت حاد:

در اغلب موارد در صورتی كه تعداد كافی ویروس ایدز وارد بدن فردی شود , بعد از چند هفته علائمی نظیر تب , گلودرد, بزرگی غدد لنفاوی, درد مفاصل و عضلات , سر درد, ضعف و بی حالی, بی اشتهایی , تهوع و استفراغ, كاهش وزن, اسهال و گاهی دانه های جلدی یا تظاهرات عصبی ظاهر می گردد. این علائم اختصاصی نبوده و شباهت كاملی با نشانه های بسیاری از بیماری های دیگر دارد . چون خود به خود ظرف یك تا دو هفته بهبودی حاصل می گردد , كمتر اتفاق می افتد كه بیماری دراین دوره تشخیص داده شود.

به علاوه از هنگام ورود ویروس ایدز تا مثبت شدن نتیجه آزمایشگاهی كه نشانگر آلودگی فرد است حدود 2 تا 12 هفته و گاهی تا 16 ماه طول می كشد. در این فاصله زمانی , فرد, آلودهاست و ممكن است سایرین را آلوده كند و متأسفانه به روش های آزمایشگاهی فعلی نمی توان به وجود آن پی برد.

 

مرحله دوم

بدون علامت: پس از بهبودی خود به خودی مرحله حاد, بیمار وارد«مرحله بدون علامت» می شود كه برحسب نوع ویروس آلوده كننده از10 تا 17 سال طول می كشد. در این مدت شخص آلوده هیچگونه علامتی از بیماری را بروز نمی دهد و به ظاهر كاملاً سالم است ولی برای دیگران آلوده كننده می باشد. این مرحله نزد كودكان كوتاه تر است و در این مرحله شخص دیگران را مبتلا می كند. در این دوره آزمایش H.I.V مثبت است. كنترل انتشار ویروس در این مرحله مشكل می باشد.

مرحله سوم

بزرگی منتشر و پایدار غدد لنفاوی: دراین مرحله غدد لنفاوی به صورت بزرگ شده و به شكل قرینه و بدون درد در بیش از دو نقطه بدن به جز ناحیه كشاله ران ظاهر می شودوحداقل 3 ماهبه همینباقی می مانند.

مرحله چهار

مرحله قبل از ایدز و حالات وابسته به ایدز: قبل از بروز علائم نهایی ایدز در بیمار , عوارضی ظاهر می شود كه به آن علائم مربوط به ایدز می گویند و عبارت اند از :

كاهش وزن بیشتر از 10 درصد وزن سابق

اسهال به مدت بیشتر از یك ماه

تب به مدت بیشتر از یك ماه

عرق شبانه

خستگی, بی حالی و ضعف

این علائم را مقدمه استقرار كامل ایدز كه پایان طیف بیماری می باشد, به حساب می آورند . در برخی موارد, بی قراری, بی اشتهایی, دل دردو سردرد وجود دارد و تغییرات عصبی منجر به از دست دادن حافظه و آسیب اعصاب محیطی می شود. این علائم معمولاً متناوب است ولی كاهش وزن در اكثر بیماران وجود دارد و پیش رونده هم می باشد . بسیاری از بیماران در این مرحله دچار ضایعات پوستی, مخاطی و ضایعات دائم یا عود كننده دهنی و یا ناحیه تناسلی به علت ویروس های مختلف می شوند.

مرحله پنجم

ایدز: ایدز به مرحله نهایی آلودگی ایدز گفته می شود. در این مرحله به علت كاهش شدید قدرت دفاعی بدن, شخص, مستعد ابتلا به بسیاری عفونت ها و سرطان ها می شود كه علائم بسیار متنوعی دارند و در نهایت بیمار را از پای در می آورند.

حدود 25 درصد افراد پس از 5 سال ,25 درصد پس از 10 سال و حدود 25 درصد پس از 15 سال از ورود ویروس به بدن دچار ایدز می شوند . یعنی در مجموع حدود 75درصد افراد آلوده پس از 15سال به مرحله ایدز می رسند.

در مورد این مسئله كه بالاخره 25 درصد باقیمانده چه سرنوشتی دارند و چه زمانی وارد مرحله ایدز می شوند بحث وجود دارد. ولی آنچه كه مسلم است فرد آلوده , حتی اگر دیرتر هم وارد مرحله بیماری شود, همواره برای سایرین آلوده كننده باقی می ماند.

ایدز بر روی تمامی دستگاه های و اندام های بدن مانند تنفس, گوارش, عضلانی, عصبی, پوست و مخاط , گوش و حلق و بینی و …اثر می گذارد.

پس از رسیدن به مرحله نهایی ایدز, متوسط طول عمر در بالغین حدود 5/2 سال است و بیمار نهایتاً به علت یكی از عفونت های فرصت طلب و یا سرطان ها از پا در می آید .

درمان ایدز

تشخیص بیماری

بیماری ایدز تمامی دستگاه های بدن را گرفتار می كند. با تشخیص به موقع و به جا و به دنبال آن با به كار بستن درمان های نگه دارنده و مراقبت های صحیح می توان تا حد قابل توجهی از مشكلات بیمار كاست و شرایط مناسب تری را برای زندگی وی فراهم نمود.

درمان

متأسفانه بیماری ایدز درمان قطعی ندارد. برای عفونت های فرصت طلب و سرطان ها می توان درمان های لازم را به كار برد و با داروهای مخصوص دستگاه دفاعی بدن را تقویت نمود, اما تاكنون واكسن مؤثری برای جلوگیری از بیماری پیدا نشده است.

 

راه های پیشگیری

چوناینبیماری واكسن و درمان مؤثری ندارد و آلودگی به ویروس ایدز نهایتاً به بیماری ایدز منتهی می شود كه كشنده است , بنابراین تنها راه مبارزه , به كار بردن روش های پیشگیری از آلودگی است كه عبارت اند از:

به منظور پیشگیری از سرایت بیماری از راه تماس جنسی:

خویشتن داری و دوری از تماس های جنسی مشكوك, در دوران تجرد,

پای بند به اصول اخلاقی و خانوادگی پس از ازدواج,

وفاداری به همسر و عدم بی بندوباری و پرهیز از انحراف جنسی و روابط جنسی غیر مطمئن,

استفاده از كاندوم,

اجتناب از رابطه جنسی مقعدی.

با كنترل خون و فراورده های خونی,احتمال سرایت آلودگی از این راه بسیار كم می شود.

اجتناب از استفاده مجدد از سرنگ های یك بار مصرف و عدم استفاده از سرنگ های مشترك.

استفادهنكردن از مسواك مشترك و به كارنبردن تیغ ریش تراش یك بار مصرف دیگران .

در حال حاضر تنها راه پیشگیری از سرایت آلودگی مادر به فرزند , عدم بارداری زن آلوده و استفاده از وسایلپیشگیری از حاملگی است.

نقش بیماری های مقاربتی در شیوع ایدز

بیماری های مقاربتی از بیماری های خیلی شایع در جهان هستند. این بیماری ها به طور عمده در نتیجه تماس جنسی با فرد آلوده و یا از طریق مادر آلوده به كودك منتقل می شوند, ولی ممكن است استفاده از سرنگ و سوزن مشترك در معتادان تزریقی نیز سبب ابتلا به این بیماری ها گردد.

براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی بیشتر از 330 میلیون مورد جدید بیماری های مقاربتی قابل درمان از جمله سوزاك و سیفیلیس سالانه در دنیا بروز می نماید و در واقعه روزانه شاهد بروز حدود یك میلیون مورد جدید از بیماری های مقاربتی در جهان هستیم.

طبق گزارش منابع معتبر جهانی, بیماری های آمیزشی در دنیا رو به افزایش است و نظر به مسری بودن این بیماری ها و عوارض ناشی از عدم درمان و پیشگیری آن, كنترل بیماری های آمیزشی ضروری می باشد.

چون بیماری های منتقله از راه تماس جنسی موضوع حساسی است و صحبت كردن آشكار در مورد آنه, در كشورهای مختلف از جمله ایران آسان نیست و سبب بدنامی می شود, بیماران یا به موقع برای درمان مراجعه نمی كنند و یا برای درمان به درمانگران سنتی مراجعه می كنند. لذا به خوبی معالجه نمی شوند و سبب انتقال و گسترش بیماری می شوند.

در صورت بی توجهی و عدم درمان به موقع این بیماری ه, ممكن است عوارض جدی مانند نازایی, حاملگی خارج از رحم, سرطان گردن رحم, خونریزی شدید و پارگی لوله های رحمی پیش آید كه منجر به مرگ هم می شود. در دو سوم یا بیشتر زنان باردار مبتلا به سیفیلیس اولیه, عفونت از طریق جفت به جنین سرایت می كند. عواقب بیماری های آمیزشی فقط به خود بیماران محدود نمی شود. اگر زنان باردار مبتلا به بیماری های آمیزشی شوند, ممكن است پی آمدهایی نظیر, سقط خود به خود, تولد زودرس, مرده زایی, مرگ داخل رحم, تولد با وزن پایین و عفونت چشم ها و ریه ها در جنین و نوزاد ایجاد شود.

ابتلا به بیماری های آمیزشی, خطر آلودگی به ویروس ایدز را افزایش می دهد و موجب بروز بیماری ایدز و مرگ بیماران می شود.

 

 

ابعاد فاجعه در جهان (اهمیت ملی, بین المللی و جهانی)

در جهان سالانه حدود 8/5 میلیون مورد جدید آلودگی به ویروس ایدز پیدا می شود كه این رقم در سال های 1999 و 2000, به بالاتر از 5/6 میلیون خواهد رسید . به علاوه مرگ و میر سالانه از 5/2 میلیون نفر در سال های1999 و 2000به 3 میلیون نفر می رسد كه چهارمین علت مرگ در جهان, و اولین علت مرگ در جهان سوم, و بیشترین علت مرگ در گروه سنی جوان, فعال و در سراسر جهان است.

اولین مورد بیماری ایدز در ایران در سال 1366 در یك كودك 6 ساله هموفیل كه از فاكتورهای انعقادی وارداتی آلوده به ویروس ایدز استفاده كرده بود , مشاهده شد.

برابر آخرین بررسی های انجام شده, تا تاریخ اول مهر ماه 1378 تعداد 1804 مورد آلودگی به ویروس ایدز شناسایی شده است كه 237 مورد آن به مرحله ایدز رسیده و از این عده 203 نفر فوت شده اند.البته براساس برآورد سازمان جهانی بهداشت, موارد آلودگی حدود 8000 نفر پیش بینی می شود.

موارد یاد شده در بالا از راه های زیر آلوده شده اند:

69 درصد در اثر استفاده از سرنگ و سوزن اشتراكی (معتادین تزریقی)

13 درصد از راه تماس جنسی.

11 درصد از راه خون و فراورده های خونی .

1 درصد از مادر آلوده(به كودك) و مواردی هم نامشخص بوده است.

ایدز بلای جامعه معاصر است . در حال حاضر ایدز تنها بیماری است كه در همه كشورهای جهان, چه غنی و چه فقیر , به عنوان یك مشكل حیاتی مطرح است.

بیماری ایدز در همه كشورهای جهان, در گروه های سنی متفاوت, نژادهای مختلف و در هر دو جنس مشاهده می شود. ایدز تنها یك مشكل بهداشتی نیست, بلكه یك مشكل اجتماعی فرهنگی است.

بیماران مبتلا به ایدز بی نهایت آسیب پذیرند. به علت پیش داوری و ترس از سرایت بیماری, این بیماران در مورد انتخاب مسكن, شغل, مراقبت های بهداشتی و حمایت عمومی مورد تبعیض قرار می گیرند. رفتارهای نامناسب و تحقیرآمیز, موجب انزوای بیمار گشته, فرصت آموزشی را از وی می گیرد. وحشت مرگ, وحشت طرد و تنهایی, وحشت انگ اجتماعی, اخراج كارگران مبتلا و بدنامی از طرف دوستان, آشنایان و خانواده, سبب می شود آنهایی كه گمان می كنند ممكن است آلوده باشند, وضعیت خودشان را تا جایی كه مقدوراست مخفی نگهدارند كه این خود موجب گسترش آلودگی می شود. به همین دلیل این بیماران باید از خدمات حمایتی از قبیل حمایت قانونی و مالی, مشاوره ای و خدمات بهداشتی درمانی برخوردار گردند.

در بعضی جوامع مانند كشور ایران كه آلودگی در سطح خیلی پائین است, هنوز مشكلات اقتصادی و اجتماعی, خود را نشان نداده است ولی در آینده شاید چنین نباشد. باید بدانیم این مشكلات در كنار ماست و ما را تهدید می كند, زیرا كشور ما در منطقه آسیا واقع است كه پرجمعیت ترین منطقه جهان است و براساسبرآورد سازمان بهداشت جهانی با دارا بودن پایین ترین معیارهای اقتصادی و انسانی, امكان همه گیری آلودگی و بیماری ایدز در قرن بیست و یكم در آن زیاد است. باید توجه داشت كه تنها سد مطمئن در مقابل گسترش آلودگی, رعایت سخت و قانونمند روابط جنسی و پای بندی به اصول مقدس زناشویی و ارزش های اخلاقی در جامعه است.

 

 

پایگاه اطلاع رسانی تنظیم خانواده

 

رابطه جنسی

مشاوره ازدواج،مشاوره جنسی

آموزش زناشوئی

آموزشهای جنسی

مشاوره جنسی،مشاوره آنلاین

فیلم رابطه جنسی

رابطه جنسی

رابطه جنسی

 

 

ازدواج,خواستگار,مشاوره,مشاوره جنسی,صیغه,بارداری,قاعدگی,لقاح,عشق,نامزدی,عقد,طلاق,زفاف,ارگاسم,انزال,بکارت,معاشقه,دهانی,دختر,مجرد,ازدواج موقت,ازدواج دائم,مسائل جنسی,مسائل زناشوئی,رابطه جنسی,رابطه زناشوئی,نکاح,شوهر,همسر,مرد,زن,پسر,عقد,نامزدی,عشق,احساس,آموزش رابطه جنسی,مشاوره,مشاوره آنلاین,مشاوره ازدواج,مشاوره جنسی,مشاوره زناشوئی,همدم